Hipoterapia

01 februarie 2023

Terapia Asistată de Animale (AAT)

Exista o legătură puternică între animale și oameni

Introducere

Oamenii și animalele au dezvoltat o relație strânsă de-a lungul istoriei, iar aceasta conexiune poate fi de mare ajutor în procesul de vindecare și terapie. În acest articol vom discuta despre terapia asistata de animale (AAT) și cum aceasta poate îmbunătăți abilitățile fizice, sociale, emoționale și cognitive ale oamenilor, în special ale celor cu nevoi speciale.

Ce este terapia asistată de animale?

Terapia asistata de animale (AAT) este un tip de terapie care implică animale instruite pentru a fi folosite ca formă de tratament. Aceasta terapie are ca scop îmbunătățirea calității vieții prin promovarea abilitaților fizice, sociale, emoționale si cognitive.

Beneficiile terapiei asistate de animale pentru copii

Pentru copii cu nevoi speciale, interacțiunea cu animalele poate avea un impact foarte pozitiv asupra calității vieții lor. Acest lucru poate îmbunătăți gradul de recuperare a unei boli, schimba comportamentele, promova interacțiunile sociale, îmbunătăți comunicarea, crea un sentiment de responsabilitate și îmbunătăți capacitatea de a participa la tratamente terapeutice.

Beneficiile terapiei asistate de animale pentru adulți

Interacțiunile cu animalele pot ajuta la reducerea sentimentelor de singurătate și a anxietății generale, printre alte beneficii, pentru adulții care suferă de diferite afecțiuni.

Beneficiile terapiei asistate de animale

Îmbunătățirea abilitaților fine motorii, îmbunătățit echilibrului, creșterea concentrării și atenției, creșterea stimei de sine și capacitatea de auto-îngrijire, scăderea anxietății, durerii și izolării, scăderea tensiunii arteriale, depresiei și riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral, creșterea disponibilității de a fi implicate într-un program terapeutic sau activitate de grup, creșterea încrederii, empatiei și lucrul în echipa, un bun auto-control, competente sporite de rezolvare a problemelor, reducerea nevoii de medicamente și competente sociale mai bune sunt câteva dintre beneficiile terapiei asistate de animale.

Condiții pentru care se poate aplica terapia asistata de animale

Persoane cu o varietate de condiții pot beneficia de terapia asistata de animale, cum ar fi tulburările din spectrul autismului, dependenta, cancer, boala de inima, dementa, tulburări de dezvoltare, tulburări psihiatrice cum ar fi schizophrenia, tulburări emoționale și de comportament, durere cronică.

Studii științifice in domeniu

Cercetările științifice au arătat ca interacțiunea unui pacient cu un animal poate oferi beneficii fizice și emoționale pozitive. AAT poate reduce nivelul de stres și declanșează un sentiment de bunăstare. AAT acționează ca un catalizator motivând pacienții să se ajute singuri. Un copil va fi mai fericit când se plimbă cu un câine, când îi aruncă animalului o minge, uitând pentru un timp de durere sau de altă suferință. Studiile din acest domeniu au arătat că AAT îmbunătățește funcționarea fizică, socială, emoțională și mentală a pacienților. Mai mult decât a petrece timpul cu un animal, terapia asistată de animale implică obiective terapeutice specifice și diferite strategii. Experiențele terapeutice pot include mersul pe jos, periere, mângâiere și grija pentru un animal, precum și încercarea de a realiza anumite sarcini.

Urmărește-ne

© 2022 hipoterapia.ro