Hipoterapia

01 august 2021

Evaluare Clinică: Importanța în Identificarea și Tratarea Tulburărilor Psihologice

Diagnostic și Evaluare Clinică

Psihodiagnosticul și evaluarea clinică reprezintă etape esențiale în identificarea și tratamentul tulburărilor cognitive, afective, de comportament și a dizarmoniilor de personalitate. Aceste procese sunt realizate de către psihologi clinicieni, având ca scop investigarea și analizarea diferiților factori psihologici relevanți pentru dezvoltarea și funcționarea optimă a individului.

Rolul Evaluării Clinice și Psihodiagnosticului

Evaluarea clinică și psihodiagnosticarea realizate de către un psiholog clinic oferă răspunsuri adecvate la diverse nevoi și întrebări legate de copii, adolescenți sau adulți. Indiferent dacă este vorba despre părinți care doresc sfaturi adaptate la nevoile specifice ale copiilor lor, sau persoane interesate de evaluarea inteligenței sau a anumitor cerințe recomandate de medici specializați în dezvoltarea comportamentală sau cognitivă, aceste procese de evaluare sunt esențiale.

Asigurarea Stării de Sănătate Psihică

Un aspect important al evaluării clinice este evaluarea stării de sănătate psihică. Aceasta reprezintă o condiție fundamentală pentru desfășurarea activităților cotidiene și a profesiei și implică examinarea psihologică a unor categorii precum profesorii, funcționarii publici sau contabilii experți.

Evaluarea Cognitivă și Neuropsihologică

Evaluarea cognitivă și neuropsihologică este un alt aspect esențial al evaluării clinice. Aceasta implică analiza și testarea atenției, gândirii, memoriei, limbajului și altor funcții cognitive. Prin intermediul acestor evaluări, psihologul clinic poate obține informații relevante despre funcționarea cognitivă a individului și poate identifica eventualele deficiențe sau tulburări.

Evaluarea Comportamentală

Evaluarea comportamentală reprezintă o altă componentă importantă a evaluării clinice. Prin intermediul diverselor instrumente și tehnici specifice, psihologul clinic poate analiza și înțelege comportamentul individului, identificând posibilele tulburări sau disfuncții comportamentale.

Evaluarea Parametrilor Bio-fiziologici

În cadrul evaluării clinice, psihologul clinic poate utiliza și evaluarea parametrilor bio-fiziologici. Aceasta implică analiza aspectelor fiziologice și biologice care pot influența sănătatea mintală și comportamentul individului, oferind astfel informații importante pentru diagnostic și tratament.

Evaluarea Afectiv-Emoțională și a Personalității

Evaluarea afectiv-emoțională și a personalității reprezintă alte componente esențiale ale evaluării clinice. Prin intermediul diverselor tehnici și instrumente, psihologul clinic poate explora și înțelege aspectele emoționale, afective și personalitatea individului, oferind astfel o imagine completă a stării psihice și a mecanismelor de adaptare și coping.

Evaluarea Contextului și a Dezvoltării Psihologice

Evaluarea clinică nu se limitează doar la aspectele individuale, ci analizează și contextul în care se manifestă problemele psihologice. Aceasta include evaluarea contextului familial, profesional, social, economic și cultural, oferind astfel informații relevante pentru înțelegerea și tratarea tulburărilor.

Instrumente Utilizate în Evaluarea Clinică

Centrul nostru utilizează o serie de instrumente și tehnici în procesul de evaluare clinică. Acestea includ:

 • INTERVIUL - structurat, semistructurat sau liber, în funcție de necesități.
 • OBSERVAȚIA - utilizată pentru a observa comportamentul și interacțiunile individului în diverse contexte.
 • TESTE CLINICE - o gamă variată de teste, printre care se numără:
  • BAS (Grad de Handicap) - utilizat pentru evaluarea nivelului de handicap.
  • ASRS (TSA) - utilizat pentru evaluarea tulburărilor de atenție și hiperactivitate.
  • DDE - 2 (Dislexie și Disortografie) - utilizat pentru evaluarea dificultăților de citire și scriere.
  • ICD (Tulburări Mentale și Comportamentale) - utilizat pentru evaluarea tulburărilor psihice și comportamentale.
  • ECI 4 (Sănătate Mentală) - utilizat pentru evaluarea stării de sănătate mintală.
  • MMSE și MMSE 2 (Deteriorări Cognitive) - utilizate pentru evaluarea funcționării cognitive.
  • Kohs (Abilități Cognitive) - utilizat pentru evaluarea abilităților cognitive generale.
  • RAVEN (IQ) - utilizat pentru evaluarea inteligenței.
  • SCQ (Funcționarea Socială în TSA) - utilizat pentru evaluarea funcționării sociale în tulburările din spectrul autist.
  • Denver II (Nivel de Dezvoltare) - utilizat pentru evaluarea dezvoltării copiilor mici.
  • BML (Memoria de Lucru) - utilizat pentru evaluarea capacității de memorie de lucru.
  • SMALSI (Motivație Școlară și Strategii de Învățare) - utilizat pentru evaluarea motivației și strategiilor de învățare școlară.
  • NEPSY (Evaluare Neuropsihologică) - utilizat pentru evaluarea funcțiilor neuropsihologice.
  • NEO-PI R (Personalitate) - utilizat pentru evaluarea trăsăturilor de personalitate.
  • STAI C (Anxietate) - utilizat pentru evaluarea nivelului de anxietate.
  • BDI - II (Depresie) - utilizat pentru evaluarea stării de depresie.

 

Concluzii

Evaluarea clinică și psihodiagnosticul realizate de către psihologi clinicieni joacă un rol crucial în identificarea și tratarea tulburărilor psihologice. Aceste procese permit o înțelegere profundă a factorilor psihologici care influențează sănătatea mintală și comportamentul individului. Prin intermediul diverselor instrumente și tehnici utilizate în evaluarea clinică, se poate obține o imagine completă și precisă, oferind astfel baza necesară pentru un tratament adecvat și personalizat.

Urmărește-ne

© 2022 hipoterapia.ro